Jak správně napsat datum německy?

datum-nemeckyJak na psaní data v německém jazyce? Existuje pouze jediný správný způsob, jak datum německy napsat, nebo je možností psaní data v němčině více? Pojďte se podívat na oblíbené formáty psaní data v německém jazyce.

Možnosti psaní data v němčině:

v 1. pádu (v Nominativu); následujícími možnostmi psaní data je také možné odpovědět na otázku “Der wievielte?” “Kolikátý?”

  • 6. Januar, 1990
  • 6. 1. 1990
  • 06.01.1990

ve 4. pádu (v Akkusativu); lze rovněž těmito způsoby odpovědět na otázku “Den wievielten?” “Kolikátého?”

  • den 6. Januar 1990
  • den 6. 1. 1990

Sami vidíte, že správných formátů, jak napsat německy datum, je několik.

Jak správně číst datum německy?

Nezapomeňte, že se číslo dne v datu čte vždy jako řadová číslovka, např. tedy „6. Januar 1990′′ čteme „der sechste Januar, neunzehn Hundert neunzig“, nebo „den 6. Januar 1990“ čteme „den sechsten Januar neunzehn Hundert neunzig“.

Na otázku „Wann?“ (Kdy?) ve spojení s datem v textu odpovídáme stejně jako u dnů v týdnu pomocí předložky „am“, např. am 6. Januar 1990 (am ersten Januar neunzehn Hundert neunzig); ve spojení se dnem v týdnu potom „am Montag, den 1. Juni“, např. Am Montag, den 1. Juni sind wir losgefahren (V pondělí 1. června jsme vyrazili.).

DŮLEŽITÉ: Dny v datu se píší řadovými číslovkami, tedy s tečkou, např. 1. 6. 2014 (der esrte sechste zwei Tausend vierzehn).

ČTĚTE TAKÉ: Jak se představit německy a udělat dobrý dojem?

Psaní data u maturitní písemné práce z němčiny

U maturitní písemné práce z němčiny se datum často používá, když píšeme dopis, e-mail, nebo jiný korespondenční text. Píše se však pouze tehdy, když je to jasně dáno zadáním. Pokud v zadání není uvedeno, že se má datum psát, není třeba u písemné práce z německého jazyka u maturity psát vůbec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *