Maturitní písemná práce z němčiny je jednou ze tří částí státní maturity z německého jazyka (první částí je didaktický test, druhou částí písemná práce a třetí částí je ústní zkouška). V současné době si zadání maturitní písemné práce z němčiny určuje každá střední škola či gymnázium sama.

Náročnost písemného projevu přibližně odpovídá úrovni B1 – představte si to jako sebe sama, kdy se písemně v klidu domluvíte při běžném osobním či pracovním tématu či situaci.

V současné době si zadání maturitní písemné práce z němčiny určuje každá střední škola či gymnázium sama. Určitě se tedy včas informujte u svého učitele němčiny, jaký je přesný formát maturitní písemky právě na vaší škole.

Co je důležité o maturitní písemné práci z NJ vědět

V jednom maturitním zadání písemné práce se může objevit zpravidla jedna, nebo dvě části písemné práce z němčiny. Pokud se v zadání objeví pouze jedna část (například dopis kamarádovi), bude její rozsah vždy minimálně 200 slov německého textu. Pokud se objeví v jednom zadání dvě části (například dopis kamarádovi a krátký vzkaz), jedna část z těchto dvou bude zpravidla delší např. na 120-150 slov, a druhá bude kratší, například na 60-70 slov – tak, aby obě části v tomto zadání dohromady splnili podmínku minima 200 slov na jedno zadání.

U maturitní písemné práce z NJ můžete očekávat následující slohové útvary, tedy typy textů: formální dopis, neformální dopis kamarádovi nebo motivační dopis, dalšími typy textů jsou článek, oznámení, pozvánka, charakteristika, e-mail, návod, vypravování, žádostvzkaz a popis. Každá slohovka má svá pravidla a náležitosti pro úspěšné napsání, rozlišuje se například formálnost, jak a kde vhodně použít nebo nepoužít odstavce, kde napsat oslovení, rozloučení a podpis, kde užít nadpis a kde napsat datum a kde tyto náležitosti vynechat. Vždy záleží na daném typu textu – jak daný slohový útvar napsat je klíčem k úspěchu u maturity z němčiny a návody, jak je psát, a také vzory písemek na jedničku jsme pro vaše úspěšné složení písemky z němčiny u maturity během vašeho studia připravili.

Písemné práce – německý jazyk

Písemné práce z německého jazyka 2020
Písemné práce z německého jazyka 2019
Písemné práce z německého jazyka 2018
Písemné práce z německého jazyka 2017
Písemné práce z německého jazyka 2016
Písemné práce z německého jazyka 2015
Písemné práce z německého jazyka 2014
Písemné práce z německého jazyka 2013
Písemné práce z německého jazyka 2012
Písemné práce z německého jazyka 2011
Písemné práce z německého jazyka 2010

Projděte si maturitní písemné práce i z dalších předmětů

Maturitní písemné práce z českého jazyka
Maturitní písemné práce z anglického jazyka
Maturitní písemné práce z ruského jazyka
Maturitní písemné práce z francouzského jazyka
Maturitní písemné práce ze španělského jazyka